2016. feb 07.

Russel Curry lenne a tökéletes point guard?

írta: DJana
Russel Curry lenne a tökéletes point guard?

Hova az udvariasság, ha a Curry-ék lemossák Westbrookékat is a pályáról? Mit lehet játszani a 45-4-es Warriors ellen? Mai menü.

Mi alapján választottál meccset?

Igazából könnyű volt ma meccset választanom. Nem kérdés, hogy amit kötelező megnézni, az a legutóbb 51 pontig jutó Curryt és az Oklahoma vendégeskedését. Westbrook szerdán az Orlando ellen olyan tripla duplával hangolt a mai estére, amit sokan emlegetnek: 24/19/14 p/reb/assIgen, nem írtam el, 19 lepattanó attól a Westbrooktól, aki 6' 3" magas. Ahogy Curry is. Mi a különbség köztük leginkább?

Ha az alapvető statisztikákat nézzük, akkor igazából csak annyit lehet megállapítani, hogy két nagyon hatékony point guardról van szó, akik más játékstílusban pattogtatnak. Curry még mindig a legeredményesebb a ligában (Westbrook itt hetedik), asszisztoknál Westbrook második Rajon Rondo mögött (Curry ugyanitt 11.), labdaszerzésekben Westbrook vezeti a ligát, Curry negyedik... Szóval két top 10-es játékos a maga posztján, ha nem top5-ös, hiszen mindketten ott lesznek az All Star gála nyugati kezdőcsapatában.

Ha már All Star gála: Kevin Durant, Westbrook labdázó pajtása is ott van a kezdő ötösben a legenda Kobe Bryant oldalán. A teljes csapatba még befért Green és Thompson is, így hosszú idő után újra három játékos lehet ott a csapatban a Warriorsból. Mondjuk ebből a csapattól ez se meglepetés...

Tényeket akarok! Mutass valamit!

Kezdjük egy egyértelmű adattal: Westbrook sokkal többet használ a palánk közelében, míg Curry akkor lubickol igazán, ha hagyják játszani a hármas vonalon. AZ OKC üdvöskéje csak minden ötödik kísérletét dobja  a hármasvonal mögül, míg Curry minden másodikat. Nem brutális adat?

Ehhez még azt is hozzá lehet tenni, hogy bár Curry kevesebbet próbálkozik közelről pontot szerezni, ám hatékonyabban teszi, mint Russell. Nagyon jól találja meg az üres területeket, ahova be lehet futni, vagy akció végén ha eltolódtak róla, be tud lépni a gyűrű felé. Ha terület alapján nézzük a kísérleteket, az is megmutatja, hogy Curry félelmetesen jó 24 lábról, de ne legyen kétségünk afelől, hogy 25-29 lábról is megemeli "from way downtown" a labdát, a statisztikák alapján többször is, mint a vonalról. Gyors és precíz technikája őrületes, a támadás korai szakaszában, amikor a földi halandóknak nem tiszta a helyzet, időzavarban vagy egyből tranzícióból is nyugodtan termeli a pontokat bármilyen védelemmel szemben. Elég egy zárás és zörren a háló. Ja, ennek a srácnak egy ember nem ember a nyakán, annyit simán lezárnak róla.


Westbrook a no-charge-on belül alkot sokat, lendületből ziccerekkel, emellett középtávolról, Curry adatai pedig a hármason túl is elképesztők...

Milyenek a Curry hármasok? Aki nem látta még eleget, tessék, egy kis összeállítás a januári Cavs verésből:

Aha, szóval ez a csávó istenség?

A sok-sok rekord mellett egyet még nem tudott megdönteni Curry, ez az egy meccsen szerzett legtöbb hármas rekordja. Volt már közel a beállításához, de még mindig Kobe Bryant és Donyell Marshall tartja a rekordot 12-vel. Hozzáteszem, hogy a rájátszásban ez a rekord 9, ott Curry tavaly dobott 8-at, úgyhogy mind a két trón meghódításra vár. Még.

Ja és még valami ide, mutatom azt az értéket, amit biztosan meg fog idén dönteni a 27 éves sportoló:

Igen, itt már ő vezet, nem is akárhogyan. Idén pedig ha semmi sem jön közbe, akkor ismét felülmúlja majd saját magát, ugyanis az alapszakaszból még 33 mérkőzése van vissza a Warriorsnak és ezidáig már dobott 232 hármast. Bárkinek bármi kétsége a közelgő rekorddal kapcsolatban?

Oké, hogy hármasokat dob, mi a helyzet a büntetőzéssel? Curry 91,1%, Westbrook 81,4%. Azt hiszem, megválaszoltam ezt a kérdést is.

Elég volt, oké, félisten, de mit tud Russell?

No, a valószínűleg címét megvédő MVP után Westbrook mutatói és statisztikái következnek. Mit is művel a fiú a no-charge zónában, illetve honnan a fenéből szerez ennyi lepattanót egy meccsen, mint a múltkor? Nem fog mindig ennyit szerezni, karriercsúcs volt az Orlando elleni 19. De aki megnézi a linkelt videót, észlelni fogja, hogy Russell játéka gyűrűorientált, lendületből közlekedik a gyűrű felé és sokkal inkább erőlteti a statisztikákból is látszó középtávoli és palánkos ziccer befejezéseket. Például a Durant utolsó másodperces hármasával megnyert meccsen 10/18-at dobott mezőnyből, ebből csak egyetlen egy darab hármaskísérlete volt. Nem úgy néz ki, mintha nagyon építene a távoli varázslásra.

Azt hiszem, érzékelhető a különbség képaláírás nélkül is felfogás terén. Természetesen a baloldali shotchart Russellé. Hogy egyben lássuk a képet, minden mezőnydobás benne van. Ami Currynél megvan az erős hármasokban, az Westbrooknál a paint két szélénél és a büntetővonal végeinél jelentkezik. Gyakorlatilag két befejezése is kínálkozik a betöréseinek: az egyik a ziccer, másik pedig ez a középtávoli tempódobások sokasága, amiket látunk. És jaj, az eddig emlegetett asszisztokat meg se említettem...

Mert ugye Westbrook legutóbbi tripla duplája a 8. volt a szezonban, dupla duplából pedig 34-nél jár. Curry ezeket a mutatókat tekintve csak 2-nél és 9-nél áll, de mindegy, őt pontgépnek tartják, míg Westbrook sokkal inkább játékszervező motor, irányító, egy egyszemélyes opció. Ugye az ilyen egyszerű játék elég népszerű az NBA-ben, mert gyors és sok pontot termelhet változatosan: ha egy az egyben megveri 24 lábnál az emberét (ami valjuk be, az ő sebességével elég könnyen elérhető), három opció közül is választhat. Na meg Kevin barátunkról se feledkezzünk meg, a másik All Star kezdőről. Durant 3. termelt pontok alapján a ligában, ketten viszik a hátukon az OKC-t és fergeteges párost alkotnak. Kevin jelenleg 50,7%-ot hoz mezőnyből, 39,0% a hármas vonalról és javarészt palánkkal szemben emeli el őket, ami azért optimális, mert oda mindkét oldali betörésből ki lehet könnyen osztani a labdát. A büntetővonalról 88,9%-et varázsol és ezzel már pariban van Stephen barátunk teljesítményével.

Kiktől kapott ki eddig a Warriors?

A Golden State négyszer szenvedett eddig vereséget a szezonban, mivel a Spursszel együtt ők veretlenek még hazai pályán, ezért adódik, hogy mindegyik zakót idegenben kapták. Nyolc meccsel ezelőtt, január 16-án kaptak ki eddig utoljára, akkor a Detroit hagyta helyben őket. Ezen kívül még a Denver, a Dallas és a Milwaukee járt ellenük sikerrel, a Bucks szakította meg az NBA rekord 24-0-ás szezonkezdésüket. Ekkor tartották először a szezonban 100 pont alatt Curryéket. Mindenki pályára lépett a Warriorsban, Curry 28 pontot dobott, de már a meccs elején nem kapta el a formáját. Akkor pláne elbizonytalanodott, amikor két emberrel próbálták a hármas felett csapdázni és a komfortzónájából kizökkenteni. Ez sikerült is nekik, 10/22-t dobott mezőnyből, de ami még durvább: 2/9-en tartották a hármasait (!!!). Ezzel gyakorlatilag csak a betörés maradt opcióként a középtávolival alig próbálkozó játékosnak, ott pedig vagy faultolták vagy betömörödve akadályozták, passzra késztették.

 
Curry shotchart a Bucks elleni vereségről

A teher Greenen és Thompsonon volt. Thompson húzta már ki zűrös szituációban a csapatot, ám ez nem az a meccs volt, 4/14-en maradt ő is (3p: 2/7). A Bucks 13 ponttal verte a liga legponterősebb csapatát és megmutatta, hogy nem verhetetlen ez a csapat.

Később Curry begyűjtött egy kisebb sérülést, a bal lábát zúzta meg. Nem volt a csapatban, amikor a Dallas mind a négy negyedet megnyerte és ellentmondást nem tűrően verte meg 91-114-re a Warriorst. Más is gyengélkedett akkor, Barbosa és Ezeli sem játszott szintén sérülés miatt. Green és Thompson egyaránt 4/15-ös mezőnymutatóval zárt. Nem ment a csapatnak, a 91 pontból 50-et a padról dobtak.

Január 13-án Green pihent. Ekkor szoros meccsen kaptak ki a Nuggetstől 110-112-re. Curry 38 pontot dobott és a mutatói is egészen rendben voltak, inkább egy gyengébb napnak mondanám, amikor nem jött az extra teljesítmény senkitől. Greennel több, mint valószínű, hogy az a két pont is eltűnt volna a két csapat közül és megfordul a meccs kimenetele, de ez van, becsúszhat ilyen is. És ha nem lett volna elég, a keleti partos látogatás kezdetén, három nap múlva a Detroit-Chicago-Cleveland sort sem sikerült pozitív előjellel kezdeni. Bár mindenki ott ült a padon, Curry 38, Thompson 24 pontot dobott, Green 36 perc alatt összesen 5 pontot gereblyézett össze (mezőnyből 1/7 (1 3 pontos) és még a vonalról 2/4). Szóval Green is kulcsfigurává válik itt a sokismeretlenes egyenletben. Bár az az 5 pont nem volt szezonminimum tőle (dobott már négyet is), ettől több kell majd egy ilyen kaliberű mérkőzésen.

Na jó, akkor mi várható ma este?

Hát két All Star pozícióharca, illetve egy összességében 5 All Starsos meccs várható. Könyörgöm, ne mondja senki, hogy inkább nézi a Nets és a 76ers alsóházi vergődését a rosszabb draftpozícióért...

Számomra kétségtelen, hogy a triumvirátusnak működnie kell ahhoz, hogy a Warriors nyerni tudjon. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit talál ki az OKC Curry ellen, meg tudják-e bontani a jó teljesítményt. Vajon Curryre fognak koncentrálni, vagy a többiekre, mert az is lehet opció, hogy belehajtják egy egyemberes igavonásba a mérkőzést. Feszült, szoros mérkőzést látnék a legszívesebben. Az irányadó az lehet, amit a Bucks alakított a címvédő ellen, akkor mindenki ott volt a csapatban, mégis kivéreztették őket csúnyán.

De ha a hármasgyár úgy fog működni, mint a Cavs ellen (19/40 volt a Golden State), akkor mindegy, mivel próbálkozik az OKC: 130 pontnál nehéz többet dobni...

az OKC munkára kész

 

 

 

Szólj hozzá

Thunder Warriors maimenü