2016. feb 07.

Akik játszanak a villámmal

írta: DJana
Akik játszanak a villámmal

Menny és pokol után újra menny jött a Warriorsnak

-14-ről félidőben egy fityinget se adtam volna az OKC-re. Pedig ha megraktam volna, nagyot kaszáltam volna. Majdnem...

1. negyed

Az elmúlt két év MVP-je, 5 All Star a pályán, így kezdődött a meccs. Na meg egy 9-0-ás OKC rohammal. Csak néztem és mondogattam magamban, hogy lehet, jobban fel kellett volna készülni elemózsiával erre a meccsre, mert végre (igen, végre), valaki otthon is megszorongatja az oroszlán mogyoróit. Curry két rontott hármassal nyitott, mentek a rásegítések, de úgy nézett ki, hogy nem megy ma a fiúnak (6:15-nél dobta az első pontját, azt is büntetőből). Eközben a negyed felénél Durant már 11 pontos volt, és szépen nyugodtan tette a dolgát. Westbrookra nagyon figyeltek hátul támadásban, ő nem volt ennyire gyorsan eredményes. Ha Curry letolódott a kijátszott játék végén a sarokba, ketten próbálták csapdázni. Klappolt az első része a negyednek OKC részről, ám hirtelen jött a fordulat és ehhez kb. 1 perc elég volt: Westbrook ellen belemenést, majd a fordulás után a túloldalon egy védőfaultot is fújtak a játékvezetők az OKC 0-s játékosára. Le is ült gyorsan a padra, ezzel együtt meg fordult a játék képe...

2:40-nél 29-29-cel utolérte a Warriors a Thundert és amikor Barbosa meg is szerezte a vezetést a hazaiaknak, 2:22-nél jött az első időkérés. Bosszantóan nem tudtak Westbrook nélkül mit kezdeni támadásban a vendégek. Helyette Payne állt be a pályára és próbált legény lenni a gáton. Túloldalon Curry 10, Barnes 9, Thomson 4 pontos volt. A negyed végére 31-36-os hazai előnnyel értek a csapatok.

Green kellett a támadásba motornak, nagyon jól teljesített. Ekkor fel is jegyeztem magamnak, hogy Curryről feltűnően levették a hangsúlyt támadásban, azt gondoltam, hogy csak a mérkőzés egy későbbi szakaszára altatnak a passzokkal. Barbosa nagyon jól állt be a padról, Westbrook 2 faultjával az első félidőre mindenképp lépéshátrányba került az OKC. És egy beszélő adat még az idegességről: a Thunder 6 eladott labdát produkált a negyedben, míg a Warriors egyetlen egyet. Na ezen ment el a negyed. (1Q: 31-36, GS +5)

2. negyed

A csapatok Westbrook, Durant és Curry nélkül álltak fel. Barbosa továbbra is élt. 10:00-nál már 33-40 volt és megerősítették, hogy Curry bement az öltözőbe ellátásért, mert eleredt az orra vére. Ezt gyorsan ellátták és egy tamponnal az orrában visszaültették a padra. Közben a pályán Boguték mindent és mindenkit kitoltak a saját palánkjuk alól, Adamséknek esélye se volt lepattanót szerezni támadás után. 9:08-ra Bogut összecsapkodott magának 3 faultot, ami Westbrook szerű centerbibit kezdett okozni Kerrnek. Több se kellett, jött is vissza az irányító. A sztárok nélkül állt a játék a pályán, 4 perc alatt összesen 8 pont esett, de Westbrook cseréjére reagálva Barnes úgy gondolta, megtámogatja pár ponttal a csapatát. Westbrookra utaztak rendesen, egyenes betöréseket játszanak rá, nem mer a betörőkhöz nyúlni, nem kellene az a további hiba a neve mellé. Ennek eredményeként 6:43-nál, amikor 39-50-es állásnál teljesen bebizonyosodott, hogy az OKC védelme átjáróház, ki is kérték az idejüket. Viszont ez se azt hozta, amit vártak tőle. Az időkérés után beállt Curry, megszórta magát a Warriors és az időkérés utáni két és fél percet 5-10-re nyerték. 4:07-nél Kerr azért kért időt, mert eladták a meccsen a második (!!!) labdájukat támadásban, bizonyára rendet kell rakni a fejekben... haha, persze.

3:25-nél Westbrook a beharangozó elemzésemre jól rácáfolva triplát dobott, később Thompson is leült 2 fault miatt és a negyed vége felé Curry már majdnem hármast dobott transitionből, csak rálépett a vonalra. Ekkor az MVP 3/9-es mezőnymutatóval 14 pontnál járt. A félidő 59-73-as GS vezetéssel végződött.

Egy szenvedő OKC-t. Barnes, Curry és Thompson 16, 14 és 13 ponttal tolta a csapatot idáig, emellett még jót tett a frissen és jól beálló Barbosa és Speights. Durant, Westbrook  és Adams 23, 14 és 9 pontot dobott. És a többiek? Igen, ha elvégezzük a matekot, akkor a félidőben elkövetett 59 OKC pontból 46-ot ők hárman dobtak. A padról egyedül Kanter volt az, aki 4 pontot tudott hozni, ezalatt a GS padja nagyon jó ütemű segítésekkel nemcsak pihenést biztosított a kezdőknek, hanem 23 pontotis felírt a táblára. Ebben megmutatkozik egy nagy igazság. Ha ez az OKC a playoffban játszani fog (márpedig fog...) és se Westbrook, se Durant nem lesz a pályán, akkor helyettük nem nagyon várható majd erős helyettesítés a padról, mert a pad egy nagy darab nulla. Vagy kettő. Rátok bízom. Nem tudják pótolni még kisebb mértékben sem őket, végig meg csak nem játszhatják a 48 percet... Az OKC védelme borzalmas, a 73 kapott pont rengeteg. (2Q: 28-37, +14 GS)

3. negyed

Hogy ki fogja megmenti a meccset az OKC-nek, fogalmam sem volt ekkor. Első félidőben 59%-kal dobott a GS, ennek megfelelően folytatódott a pontgyártás. 10:23-nál egy szerzett labdával Westbrook okosan ráhúzta Bogutra a negyedik hibát is, de ez mit számított a Warriorsnak... jött Speights és akkor dobta a pontokat ő Bogut helyett. 6:58-nál 65-83-as, 18 pontos GS vezetéssel sétáltak a csapatok OKC időkérésre. Ebben az időszakban Curry össze tudott szedni pár elhagyott labdát és gyors lerohanásokkal a palánk alól, hármasokat nem eröltetve, tuti pontokat szerzett. Hangyaszorgalmú Stephen in the house! Lehet a Thundernél fordított pszichológiával működnek az időkérések, mert utána 5:34-nél egy Curry-Adams mismatch alakult ki, ahol egyrészt darabokra alázta Adamset a százszor fürgébb Curry, másrészt a gyűrű alá be tudta passzolni a Westbrook által "fogott" Speightsre a labdát. Egyszerű ez a kosárlabda... Ekkor a padok pontjai alapján 4-31 volt az állás a Golden State-nek, semmi se utalt arra, hogy bármi változás bekövetkezne. De mit ad ég, Westbrook elkezd játszani, 2+1-es játékot hoz, amikor meg nem megy neki, leül bosszankodni a padra és a helyére beálló újonc, Payne dob egy transition hármast. Curry pedig akármennyire akar kintről betalálni, továbbra sem nagyon megy neki... 83-91 a negyed vége.

Nem tudtam eldönteni, hogy melyik bosszantóbb: a rossz és rosszabb támadó csapat meccsét nézni vagy az első félidős rosszabb és rossz védekező csapat meccsét. Durant 30 ponttal és 11 lepattanóval már dupla duplázott, Westbrook vissza-visszakapcsolódott a meccsbe, így sikerült megnyernie a nagyedet az OKC-nek és feljöttek 8 pontra. Bár inkább jobban adja vissza az a megfogalmazás a valóságot, hogy a Warriors jobban veszítette el a negyedet. (3Q: 24-18, GS +8)

4. negyed

És mit láttunk? Összekapta magát az Oklahoma City. Bár 8:43-as időkérésnél még idegesítő hibákat követtek el támadásban, de mivel a Warriors rémrosszul dobott, ezért 92-99-re álltak a csapatok. Megjelent egy épkézláb cserejátékos Kanter személyében, aki mellett Adams nemcsak tudott pihenni, hanem társa dupla duplájának is örülhetett. Durantnak mindegy volt, hogy hármas vonal vagy büntető, ebben az időszakban nem tudott hibázni, 4:24-nél 102-103-nál elkezdték ütni rendesen a faultokat a csapatok. 3:44-nél pedig Kanter 104-104-gyel egyenlített. Izzadósnak ígérkezett a végjáték, de jött Curry és Thompson és egyből 6 pont lett közte. Erre válaszul a joggal önmagában bízó Durant továbbra is 26 lábas hármasokat akart dobni, ami nem jött neki össze. Westbrook és Durant 2-2 pontját tudták már csak ünnepelni a csapat szurkolói, ami nem volt elég, főleg, hogy Curry utolsó pillanatos labdaszerzése és indítása elvágta az utat szoros végjáték előtt is. Így a végét már csak lepörgették a felek, folytatja további csodasorozatát hazai pályás a Golden State Warriors!

Big deal hamarosan!

 

Szólj hozzá

Thunder Warriors mitláttunk